HOMENATGE A LES VÍCTIMES DE L'HOLOCAUST
El 27 de gener de cada any es fa un homenatge a les victimes del Holocaust. En aquesta data es commemora l'alliberament en 1945 per les tropes soviètiques del camp de concentració nazi de Auschwitz-Bikernau. Durant la Segona Guerra Mundial, el règim nazi no solament va assassinar a uns sis millions de jueus sinó també a milions de persones de altres grups: gitanos, persones amb diversitat funcional, opositors polítics, espanyols republicans, homosexuals...
Fent nostres les paraules de Elie Wiesel, supervivent dels camps de concentració nazi i Premi Nobel de la Pau, volen contribuir a la memoria d'aquets terribles fets amb unes quantes recomanacions.
Fent nostres les paraules de Elie Wiesel, supervivent dels camps de concentració nazi i Premi Nobel de la Pau, volen contribuir a la memoria d'aquets terribles fets amb unes quantes recomanacions.
El Diari d'Anna Frank (Debols!llo). Comencem les nostres recomanacions amb un autèntic clàssic. En 1942 la Gestapo entra en Amsterdam, i Ana i la seua família decideixen amagar-se. La jove de tretze anys relata al seu diari la seua estada i de la seua família, perseguits per la Gestapo, a les golfes d'uns magatzems durant més de dos anys. Des del seu tancament ens contarà les seues experiències quotidianes, la incomunicació de la seua família, la por o el descobriment de l'amor. Es tracta d'un testimoni únic de l'horror i la barbàrie nazi. Ana va morir al camp de Bergen-Belsen en març de 1945 (+15 anys).
El niño con el pijama de rayas (Salamandra). Obra de John Boyne molt coneguda en els últims temps i amb la seua corresponent versió cinematògràfica.
Bruno, el xiquet protagonista, de nou anys d'edat, es trasllada amb la seua família a Auschwitz on el seu pare acaba de ser anomenat director.
Des de la finestra de la seua habitació veu un filat de pues alt on viuen xiquets, jovens i ancians, tots ells vestits amb pijama de ratlles. Bruno no enten que hi fan aquelles persones primes i tristas i decideix investigar. Així farà amistat amb Shmuel, un xiquet jueu al qual visita cada dia (+12 anys).
Maus (Random House), constituye una obra cumbre dentro de la novela gráfica con la que su autor, el dibujante Art Spielgelman, ganó el premio Pulitzer en 1992. La historia narra la vida de Vladek Spiegelman, su padre, y toda la serie de penurias y desgracias que tanto él como su familia tuvieron que sufrir a causa de los nazis. Los judíos son presentados como indefensos ratones y los alemanes como como gatos de instintos asesinos. Se trata de una historia dura que se acerca de modo original a uno de los hechos más lamentables de la historia de la humanidad, con un guión impecable y un trepidante ritmo narrativo (+15 anys).
La historia de Erika (Kalandraka), es un álbum ilustrado que está basado en una historia real. La autora del libro, Ruth Vander Zee, conoció a Erika, la protagonista de de la historia, en Rothenburgo, Alemania, donde le contó la estremecedora historia de su vida.
Erika era sólo un bebé cuando iba en un tren con destino a un campo de exterminio nazi y su madre consiguió arrojarla por una abertura del vagón, salvándola de ese modo de una muerte segura. Una familia la acogió y la crió, y mucho tiempo después Erika pudo recostruir su vida y sus raíces.
El texto es sencillo y está acompañado por las magníficas ilustraciones de Roberto Innocenti, que recurre a los tonos grises para las ilustraciones del pasado y el color para mostrarnos un presente esperanzador (12-14 años).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada