dijous, 5 de desembre del 2019

25 de novembre. Contra la violència de gènere

25 de novembre. Dia de l'eliminació de la violència contra les dones

 

El passat dilluns 25 de novembre es desenvoluparen al centre una sèrie d'activitats per celebrar aquest dia en contra de la violència cap a les dones. Des de la biblioteca volem aprofitar aquest esdeveniment per recomanar-vos sis llibres que tracten aquest tema i que podeu trobar a la vostra biblioteca escolar. 



 
L’infern de Marta (Bromera), de Pasqual Alapont ens conta la història d’una jove estudiant de dret que es veu immersa en una relació on els maltractaments prompte comencen a aparéixer i de la qual li serà dificil eixir.

El llibre també inclou el text La màscara de l’amor, del criminalista i psicòleg Vicente Garrido en què analitza els comportaments de risc que qualsevol jove hauria de tenir en compte per evitar caure en l’infern del maltractament.




En Lágrimas de sangre (Alfaguara), Jordi Sierra i Fabra nos narra la dura situación de Marcelo, un adolescente que al llegar por la noche a su casa encuentra a su madre maltrecha por una paliza más de su padre. El protagonista, lleno de rabia y deseo de venganza, inicia con su moto un viaje en su busca por la ciudad, en el que también se encontrará con amigos que le harán reflexionar sobre muchos aspectos de su vida.




El diari blau de la Carlota(Edicions 62), de Gemma Lienas és una novel.la on la ficció i la realitat s’entrecreuen per a donar pas a una autèntica font d’informació sobre la violència de génere.
La Carlota decideix escriure un diari sobre la violència de gènere amb l’ajuda de la seua mare, la seva tieta Octàvia, l’àvia i tots els testimonis, notícies verídiques o pàgines webs que anirà recollint a mida que l’elabora. La jove prompte descobreix que les situacions de violència de gènere, violència escolar i infantil són més properes del que es podia imaginar.
El llibre també es pot llegir com un manual que ens ofereix recursos per defensar-nos davant de qualsevol tipus de violència.



Això no és amor. 30 reptes per treballar la igualtat (Edicions 62), és un llibre de Marina Marroquí, una autora il·licitana http://www.elche.me/biografias/marroqui-esclapez-marina que durant tres anys va ser víctima de la violència masclista i que actualment està al carrec de la Asociación Ilicitana contra la Violencia de Género (AIVIG), des d’on s’ofereix atenció integral a les víctimes i es donen tallers per a famílies i centres escolars. Es tracta d’un llibre molt didàctic que en paraules de l’autora: “pretén identificar els falsos mites que ens venen sobre l’amor, i que després ens provoquen una gran frustració quan veiem que la realitar no té res a veure amb aquesta versió simplificada de les relacions de parella.”
El llibre inclou un seguit de reptes que ens ajuden a reflexionar i repensar les relacions de gènere.



Poncho fue (La Cúpula) es una novela gráfica de la autora argentina Sole Otero que trata sobre las relaciones tóxicas, la culpa y el maltrato psicológico. La historia, ilustrada con un dibujo muy personal y colorido, nos cuenta la relación sentimental de Lu y Santi que, como al inicio de toda relación, parecen complementarse perfectamente. Sin embargo, con el correr del tiempo surgen las diferencias y las discusiones. Pronto el amor dejará paso a la manipulación psicológica y a las situaciones tóxicas que convertirán la convivencia en un infierno para la protagonista.
Poncho fue nos permite reflexionar sobre los tópicos del amor romántico e identificar ciertos patrones de conducta que todavía nos parecen inofensivos cuando en realidad pueden ser síntomas de algo peor (edad recomendada 16-18 años).




 El ala rota (Premio Expocómic 2016) de Antonio Altarriba  y el dibujante Kim, constituye junto con El arte de volar (Premio Nacional del Cómic 2010) un díptico extraordinario de la historia de la España del pasado siglo. Si en El arte de volar, publicada por primera vez en 2009, Altarriba nos cuenta la dura vida de su padre, un hombre inconformista y luchador al que le tocó vivir los grises y duros años de la posguerra, En El ala rota, publicada nueve años después, Altarriba se dedica a reconstruir la vida oculta de su madre; "oculta" no porque, como señala el propio autor, su  madre escondiera episodios inconfesables, sino porque en ese época las mujeres estaban relegadas al más absoluto silencio y anonimato. Petra, su madre, será víctima desde su infancia de un sistema patriarcal en el que las mujeres sólo tenían derecho a sufrir con resignación la violencia ejercida por los varones, ya fueran padres o maridos.
Obra de un realismo crudo y desolador, pero de un valor gráfico y testimonial incuestionable (edad recomendada 16-18 años).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada