divendres, 30 d’octubre del 2020

Lectures terrorífiques



 

Com tots sabeu, prompte serà la festivitat de Halloween, una tradició d'origen angloamericà que cada vegada pren més força entre els joves i no tan joves. Tanmateix, no estaria de més recordar la nostra pròpia tradició i fer un poquet d'història.

El 1 de novembre, festivitat de Tots Sants, és el dia que recordem els parents morts i un dels dies màgics en què les ànimes en pena poden fer de les seues. D'altra banda, marca el començament de l'hivern, i és l'inici de moltes tasques agrícoles per tal  d'assegurar-se el menjar per homes i animals.

L'origen d'aquesta festivitat es remunta als romans, que durant la festa de les Parentalia, tenien per costum visitar els cementeris amb candeles enceses i deixar ofrenes com vi, mel o flors als Manes: els esperits dels avanpassats.

Segons la creença popular, que ja compartien celtes i altres pobles antics, durant la nit de Tots Sants l'espai que separava el món dels vius i els dels morts desapareixia, i aquests retornaven del més enllà per demanar aliments als humans; als quals, si no accedien a les seues peticions, maleïen i convertien en víctimes dels seus conjurs. De fet, els tradicionals  ossets de sants i altres dolços d'aquest dia serien una mena d'ofrena als difunts, perquè comproven la nostra veneració i se'n tornen contents al més enllà.
 
Com que tradicionalmet el dia de Tots Sants era un dia d'estar a casa i escoltar històries de morts i apareguts, volem recomanar-vos algunes lectures per passar una miqueta de por...
 


 
 
Dracula, el vampiro de Transilvania (Akal), adaptación muy accesible a los primeros lectores de la conocida obra de Bram Stoker que supuso la plasmación definitiva del mito del vampiro. Un enigmático velero cargado con cajones llenos de tierra encalla en el puerto. Un inquietante pasajero desembarca, tal vez en un inmenso murciélago. La misteriosa criatura comenzará a marcar a las mujeres con dos pequeños puntos de sangre en sus cuellos y sembrará el terror en la ciudad de Londres hasta que el profesor Van Helsing, con la ayuda de Mina y un grupo de valientes hombres, consigan detenerlo. (12-14 años)




El fantasma de la ópera (Impedimenta), adaptación íntegra al cómic de la obra clásica del Gaston Leroux, con las siniestras ilustraciones de Christophe Gaultier. En el París de 1878, una serie de tragedias tienen en vilo a todo el personal de la Ópera Garnier y creen que allí habita un fantasma. Erik, un hombre deforme, vive oculto en los bajos del edificio. Enamorado enfermizo de la música y de la bella cantante Ingrid pone en marcha mil artimañas para conseguir sus deseos... (14-16 años)





Cuentos de terror de los objetos malditos (SM), de Chris Priestley nos cuenta las peripecias de Edgar, que para visitar a su tío Montague, debe atravesar todo el bosque hasta llegar a su casa. A veces tiene la sensación que le acompaña alguien durante el camino. Al llegar, su tío siempre le pregunta si ha visto algo por el bosque y le ofrece un té con pastas mientras le relata historias sobrecogedoras cuyos protagonistas son niños y niñas, objetos malditos, brujas y demonios. (12-14 años)





El dimoni de la botella / El lladre de cadavers (Vicens Vives), dos inquietants relats del genial novel·lista escocés Robert Louis Stevenson. El primer dels relats narra la història d'un home que adquireix una botella habitada per un diable que concedeix tots els sesitjos que li formula el seu propietari, però que, en contrapartida, li causa greus mals. El segon relat està inspirat en fets reals on dos estudiants de medicina es veuen involucrats en l'abominable pràctica de desenterrar cadàvers per disseccionar-los després a les classes d'anatomia. (12-14 anys)




El gato negro (Anaya). Edgar Allan Poe es sin duda uno de los máximos exponentes de la literatura de terror, con una extensa producción. Esta selección reúne once de sus relatos, por su calidad literaria y por la presencia de sus principales temas y obsesiones: espacios cerrados, amores fúnebres, mares tenebrosos, tumbas, cadáveres, sangre y esa típica opresión psicológica que procede de lo extraordinario. (14-16 años)




H.P, Lovecraft es otro de los grande autores del relato fantástico y de terror. El horror de sus relatos ha sido calificado de cósmico, sagrado, infinito. Toda su obra y su mitología personal se basa en la creencia de una tierra que estuvo habitada en otra época por una raza evolucionada  y que fue expulsada del planeta por practicar la mágia negra. En Las montañas de la locura (Vicens Vives), una expedición científica a la Antártida sufre la devastación de un campamento avanzado y la desaparición de los científicos. Las informaciones recibidas por radio activan la curiosidad del resto de la expedición que se introducirá en un mundo desconocido para descubrir el misterio de los acontecimientos. (14-16 años)





Després d'haver passat una llarga temporada al Quebec, l'escriptor Xavier Louzao torna a Galícia i troba les cartes que li ha escrit el seu amic Adrià durant aquesta absència. A través de les cartes tenim notícia dels inexplicables fets ocorreguts en la casa del seu amic: quadres que es mouen, veus que demanen auxili... Cartes d'hivern (Bromera), de l'autor gallec Agustín Fernández Paz, és una novel·la de misteri plena d'elements inquietants, en la qual, el terror no prové de l'aparició d'un ésser terrorífic concret, sinó de la creació d'una atmosfera opressiva que va atrapant poc a poc als protagonistes. (14-16 anys)








Per últim, El fantasma de Canterville (Barcanova), del genial dramaturg, novel·lista i poeta irlandés Oscar Wilde, és la divertida i "terrorifica" història d'un fantasma que veu amb desesperació com, amb l'arribada a la seua mansió de la família Otis, es convertirà en víctima i joguina dels dos terribles xiquets. (12-16 anys)




Us desitgem un bon i terrorífic HALLOWEEN...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada