dimarts, 10 de maig del 2022

PERFORMANCE LITERÀRIA DE LA NOVEL·LA MALEÏTS FEIXISTES

 

En passat dijous 6 de maig va visitar la nostra biblioteca José Antonio Quesada Coves, professor d'Història de l'IES Carrús i autor de la novel·la Maleïts feixistes, i va realitzar una performance literària per als alumnes de 4art D i E d'ESO. 

 


Maleïst feixistes, és la seua tercera novel·la (2020) i està ambientada al Camp d'Elx. La protagonista, la iaia Maria, és una dona lluitadora i republicana que va patir la repressió franquista i que ara, als 88 anys, haurà de fer front a la crisi de 2008-2009.

El professor Quesada va escenificar dos fets històrics que apareixen en la narració i que van marcar la vida de la protagonista: el bombardeig del mercat d'Alacant, ocorregut el 25 de maig de 1938, on van morir més de tres-centes persones. També és molt important, la fugida dels últims refugiats republicans a bord del Stanbrook, el 28 de març de 1939. 

Pel que fa al bombardeig del mercat d'Alacant, Quesada va explicar que, malgrat ser un fet tràgic de dimensions comparables al de Guernika, va ser silenciat durant molts anys per motius polítics i ideològics.

 


Tots dos episodis van permetre als alumnes reflexionar sobre el nostre passat històric i la connexió existent amb esdeveniments recents molt semblants, com és el cas dels bombardejos a Ucraïna o les imatges de milions de persones fugint de la guerra. Quesada va destacar la importància de preservar la memòria històrica per a evitar que fets com aquests s'obliden. 


 

Davant d'un auditori impactat pel poder de la paraula i els fets dramatitzats, Quesada va  finalitzar la seua actuació amb un cant a la vida i l'amor recitant el memorable poema de Vicent Andrés Estellés: No hi havia a València...



L'escriptor també va signar llibres i va respondre a les preguntes dels alumnes, explicant que va escriure este llibre perquè, en paraules de l'autor,  em vaig adonar que no hi havia novel·les en les quals els protagonistes foren persones majors, ni que parlaren sobre les malalties degeneratives. La meua iaia va patir una demència i això va ser una cosa molt dura per a mi. La protagonista és un personatge fictici però está inspirat en la meua iaia.

Quesada va avançar que té al cap escriure una nova novel·la ambientada en els esdeveniments que es van produir després dels resultats electorals del 20 de febrer de 1936, que van donar lloc a la crema de les esglésies de la ciutat: fa dos anys que intente escriure-la i he investigat el context històric però encara no he començat.

Des d'ací volem donar les gràcies a l'autor per la seua presència i esperem que prompte torne a visitar-nos.

 

Moltes gràcies !!!!

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada